fredag 19 december 2014

Del 6. Fler vittnen till healingforskningen på Karolinska Institutet (KI), plus länkar till healingforskning i världen

I VoF-trollens spår, i Humanismens tecken
En granskande artikelserie i 20 delar
Av Eva Olsson Eckardt och Tony Eckardt
”Vi drar fram trollen i ljuset”


Den som initierade healingforskningen och kontakten med professor Kerstin Uvnäs Moberg på Karolinska Institutet i Solna och professor Per-Arne Öckerman i Göteborg var en av Channie Wests gamla healingelever, Bjarne Håkansson.

Det började egentligen så att en av Bjarnes bekanta hört ett radioprogram om alternativmedicin och professor Uvnäs Moberg och detta banade väg för healingforskningen genom att Bjarne kontaktade professor Kerstin Uvnäs Moberg och professor Per–Arne Öckerman och föreslog healingtester.

Bjarne var också en av dem som medverkade som healer vid healingförsöken och han kan alltså bekräfta att det skett forskning om healing under flera år vid Karolinska Institutet. Detta bekräftar också hans fd sambo Lena Nyström som också var med under försöken ända från början.

Channie ville vid vår videointervju med henne i september 2014 inte nämna några namn och vilka healers som var med vid healingforskningen på KI, eftersom personerna inte var vidtalade och hon därför inte ville lämna ut dem. Channie bekräftar nu att det var Bjarne Håkansson som initierade healingforskningen, både healingstudien hos Öckerman och healingforskningen på Karolinska Institutet.

Channie berättar vidare för oss att det var minst sju vit tids healers som medverkade vid healingforskningen på KI oberoende av varandra. KI ville testa olika människor som hållit på olika lång tid med healing, vilka Channie tillfrågade bland sina healingelever. Förutom dessa fanns det även healers från andra healing metoder. Även sex personer från KI gick en healingkurs hos Channie för att själva kunna göra tester och healingförsök.

Channie tipsade att vi skulle fråga Bjarne om han hade några papper från sårläkningsförsöket, där Bjarne var med, men inte hon själv av etiska skäl, då hon inte tyckte om att djuren skulle skadas. Men Channie och Bjarne har lite olika minnesbilder om signifikansen på sårläkningsförsöket. Enligt Channie sade Uvnäs-Moberg att sårläkningsförsöket gav 85 % snabbare sårläkning med healing än kontrollgruppen. Bjarne trodde att sårläkningen låg på en 50%-ig förbättring enligt hans minnesbild av vad Uvnäs Moberg sade. Bjarnes fd sambo Lena Nyström mindes däremot, liksom Channie, att det var 85% snabbare sårläkning med healing jämfört med kontrollgruppen. Tyvärr finns det inga verifikationer kvar vad resultatet verkligen låg på, eftersom forskningen blev utraderad och stulen. Bjarne fick inga papper. Kanske minns professor Uvnäs-Moberg själv resultatet från healingforskningen för snart 20 år sedan (1995-1997). Vi har sökt henne per telefon vid ett flertal tillfällen, men inte lyckats nå henne än.

En tanke dyker upp i huvudet. 
Kan det möjligen vara så tursamt att alla stulna pärmar och år av forskningsresultat och snart 20 år gamla databand kan finnas kvar på KI någonstans och kanske kan hittas? Kanske ligger de gömda eller bortglömda i någon låst källarskrubb? Det kan ju inte ha varit så helt enkelt för tjuven att forsla bort så många hyllmetrar med pärmar med forskningsresultat bort från KI. Enklare vore väl då för tjuven att forsla ner allt till källaren och låsa in det i en skrubb. 

Så detektiver på KI och vänner av rätt! Leta upp den stulna forskningen innan tjuven själv bränner upp allt eller forslar bort det från KI för destruktion!

Channie, Bjarne och Lena har lite olika minnesbilder om hur lång tid forskningsförsöken pågick vid KI. Lena trodde det var runt 1,5 år, Channie ca 3 år. Men vad vi förstått så här efteråt, så var inte alla healers på KI och healade samtidigt alla gånger, så deltagandetiden kan ju också ha varierat.

Men även om minnesbilderna varierar lite, kan vi ändå helt klart konstatera och verifiera att healingstudier har skett hos professor Öckerman i Göteborg och att healingforskning har skett under flera år på Karolinska Institutet i Solna under professor Uvnäs Mobergs ledning.

Hade denna healingforskning inte mörkats och stulits, så skulle healers och healing sedan flera decennier tillbaks kunnat tillåtas och integreras i vården på våra sjukhus och vårdinrättningar i Sverige. I många andra länder tillåts redan healing i vården.


Nedan några intressanta länkar till healingforskning i Sverige och världen i övrigt att ta del av.

Vad vi vet och inte vet om healingforskning
Larry Dossey , M.D.
Sedan den första stora kliniska studien av healing på San Francisco General Hospital publicerades 1988, har många uppföljande studier gjorts på både människor och djur.
Han skriver här om de utmaningar som detta forskningsområde står inför.
Här finns studierna och forskningen sammanställd.
http://journals.sfu.ca/seemj/index.php/seemj/article/view/415/376


En healer på vetenskaplig grund
Efter mer än 20 år som framgångsrik healer skrev Matthew Manning en bok om sambandet mellan livsstil och fysisk hälsa, baserad på vetenskapliga studier. http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/en-healer-pa-vetenskaplig-grund_157179.svd
En sammanställning av vetenskaplig healingforskning.
http://www.noetic.org/research/project/compassionate-intention-prayer-and-distant-healing/reading/

PILOTPROJEKT PÅ UPPSALA AKADEMISKA SJUKHUS 1997 – 1998
Länk till Svensk healingforskning på Uppsala akademiska sjukhus.
http://www.rindstam.se/a31df4c3-ee00-46ad-bebb-9c413f1660be-29.html

Forskning på HealingDet finns mycket forskning om olika healingformer från hela världen. Några av studierna är publicerade i medicinska och omvårdnadstidskrifter, andra är tillgängliga som avhandlingar. Daniel J. BENOR (MD) är en pionjär som sammanställt publicerade forskningsstudier sina böcker: Healing Research: referenser http://councilforhealing.org/ResearchOnHealing.html

The Evidence
Om Meditation, bön och Spiritual Healing:
Marilyn Schlitz, PhD
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3396089/

Denna sida berättar om helande i England av personer med cancer. http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-alternative/therapies/healing

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar